Amanda Glans - Susanne Björkman-stipendiat. Foto: Teo leff

Amanda Glans blir första Susanne Björkman-stipendiat

Amanda Glans tilldelades ikväll Susanne Björkman-stipendiet för radiodokumentären ”Jag ringer dig ibland”. Stipendiet delas ut för första gången och är på 35 000 kronor.

Susanne Björkman-stipendiet delades ut på Tempo Dokumentärfestivals stora prisutdelning och juryns motivering lyder:

”För hennes lågmälda och samtidigt intensiva berättande. För modet att dröja vid till synes enkla frågor som efterhand djupnar allt mer. För ett programskapande som bärs fram av en stark personlig röst.”

Amandas mormor överlevde förintelsen. I dokumentären ”Jag ringer dig ibland” vänder Amanda mikrofonen mot mormor, sin mamma och sig själv och söker svaret på frågan om hur de svåra upplevelserna förts vidare i familjen.

Söndag 14 mars kl 14.00 spelas ”Jag ringer dig ibland” upp för publik på Victoria 3, Götgatan 67. Efteråt följer ett samtal mellan stipendiaten, Susanne Björkman och Aziza Dahouadi om dokumentärt radioberättande och personliga drivkrafter.

Programmet finns även för nedladdning på webben sverigesradio.se/p1/dokumentar

Susanne Björkman-stipendiet
Susanne Björkman är en av Sveriges mest framstående radiodokumentärmakare. Genom sitt unika arbetssätt har hon visat vad tid, tålamod och nyfikenhet betyder i sökandet efter det som ligger strax under ytan, men som ännu inte låter sig formuleras i ord. Stipendiet, som instiftades i fjol på initiativ av Aziza Dahouadi, är på 35 000 kronor och går till en dokumentärmakare som arbetar i Susanne Björkmans anda och går sin egen väg.

Pressbild:
Amanda Glans – Susanne Björkman-stipendiat.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/817824_2000_1330.jpg
Foto: Teo Leff

Kontakt:
Susanne Björkman
susanne.björkman@sr.se
0704 962768

Pernilla Willman, pressinformatör
pernilla.willman@sr.se
0708 27 86 69

Sveriges Radios presswebb – sverigesradio.se/press

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".