Sveriges Radio instiftar Barnens romanpris

I går på Romanprisgalan i Berwaldhallen presenterade Sveriges Radio Barnens Romanpris. Det blir nya barnboksprogram för alla åldrar och ett barnbokspris. Juryn består av mellanstadiebarn och prissumman är på 30.000 kr.

Sveriges Radio har sedan länge ett lyrikpris, ett romanpris och ett novellpris och nu Barnens romanpris.
— Finns det något viktigare för ett Public Service-företag som Sveriges Radio än att satsa på barn och böcker i en tid, när statistiken visar att barnens läsning går drastiskt nedåt, säger initiativtagarna Ylva Mårtens och Kerstin M Lundberg.

Den bästa boken för barn 9-12 år ska utses med hjälp av en jury med barn från en mellanstadieskola, tre flickor och tre pojkar. De fem svenska böcker, som valts ut och nominerats av en grupp barnbokskritiker, är alla utgivna under 2009. Vilka böckerna blir avslöjas senare i vår.

Radioprogrammen, Barnens Romanpris, kommer att sändas i slutet av sommarlovet och priset till årets bästa barnboksförfattare delas ut under högtidliga former i början av höstterminen. Prissumman är 30.000 kr.

Kerstin M Lundberg tog för 17 år sedan initiativ till och producerade under många år Sveriges Radios Romanpris. Ylva Mårtens är redaktör för P1-programmet Barnen.

Nomineringsgruppen
Maarja Talgre, ordförande, Jan Hansson, chef för Svenska barnboksinstitutet, John Swedenmark, kulturredaktör på LO-tidningen, Jessica Gottberg, frilansskribent och Dag Hedberg, barn och ungdomsbibliotekarie i Västerås.

Pressbild
Ylva Mårtens och Kerstin M Lundberg
http://sverigesradio.se/press/bilder/Barnensromanpris0316

Hemsidan
www.sverigesradio.se/p1/barnensromanpris


För mer information
Ylva Mårtens, redaktör
08-7842217
0702-093196
ylva.martens@sr.se

Kerstin M Lundberg, initiativtagare till Romanpriset
070-464 88 33
kmlundberg@bredband.net

Eva Sahlin, pressinformatör P1
08-784 98 17
0706-841852
eva.sahlin@sr.se

Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista