Om Leonardo da Vinci i Snittet. Foto: SVT Bild

Kulturradion Snittet

P1 onsdag 24 mars kl 14.03 och 24/3 kl 18.15

Originalverk till ett värde av ca 2 miljarder kronor visas nu på Eriksbergshallen i Göteborg, och bland dyrgriparna finns en tidigare okänd målning av Leonardo da Vinci: La Bella Principessa.  Med hjälp av modern multimediateknik visas teckningar, skisser och målningar av renässansens tre mästare, Michelangelo, Rafael och da Vinci under utställningsnamnet And There Was Light. 

 Mia Gerdin undrar vad renässansen stod för och om den hänger ihop med vår tid. Håkan Wettre är utställningsansvarig på Göteborgs Konstmuseum som visar en parallell utställning Renässanser, och den försöker ge vissa svar.

 Snittet träffar också skådespelaren Anna Carlson som fyller 60 i år och varit verksam på scenen i nästan 40 år. Hon är dessutom sedan 2006 en stridbar ordförande i Teaterförbundet.

 Anna Carlson är just nu aktuell som filosofen Hannah Arendt i den hyllade föreställningen Den banala kärleken på Uppsala Stadsteater. Hon gör också monologen Ett år av magiskt tänkande, baserad på Joan Didions bok, där hon gör rollen som författaren själv. Två starka, vuxna kvinnor, gestaltade av den lika starka Anna Carlson. Anneli Dufva har träffat henne för att prata både om kvinnoroller på teatern och kvinnans roll på teatern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".