Tithi Hahn, programledare för Människor och tro. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio

Människor och tro: Försoning i Turkiet

P1 fredagen 19 mars kl 14.03 och 20/3 kl 17.00

- Försoning mellan grupper i Turkiet handlar om vårt sätt att tala om hela vår historia, säger den turkarmeniske publicisten Etyen Mahcupya. Han tycker inte att det svenska beslutet att erkänna det armeniska folkmordet gör någon större skillnad och frågan är om omvärldens agerande alls kan påverka försoningsprocessen i Turkiet.

I Malmö väljer judiska familjer att flytta på grund av ökande antisemitism. Varför upphör inte den urgamla antisemitismen i vår upplysta tid? Istället tar den sig nya former och är särskilt levande i den muslimska världen samt bland extrema höger- och vänstergrupper.

Människor och tro samtalar med de amerikanska professorerna Marvin Perry och Frederick M. Schweitzer som har forskat kring historisk och nutida antisemitism, där staten Israel står i fokus.

- Vad jag drömmer om? Jag vill resa och jag drömmer fortfarande om barn och äktenskap, men jag tror inte att Nicolas blir far till mina barn. Vi har för olika inställning i viktiga frågor. Han är ateist och jag tror på Gud.

Så berättar Larina, en av sex unga kvinnor i sex olika världsdelar i boken "Qvinna i världen ". För kvinnorna bakom boken är det början på ett livsprojekt - de ska följa kvinnorna under 50 år och skildra deras liv och tankar i ord och bild. Möt journalisten Ingrid Frideborgsdotter i Kvartsamtalet om hennes utgångspunkter för projektet och var hon och fotografen Maja Suslin befinner sig idag.

Programledare är Tithi Hahn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".