Tonsättaren Victoria Borisova Ollas. Foto: Universal Edition/Eric Marinitsch

Musikmagasinet: Klang!

P2 måndag 29 mars kl. 12.30 samt P1 3/4 kl. 23.07 och 4/4 kl. 15.03

Hur gör tonsättare när de trollar fram den ljuvaste musik ur ord och bild? Hur tonsätter han en målning av Goya? Hur komponerar hon en ny version av en gammal psalmtext som redan en manlig, död, vit mästare gjort klassisk?

I Birgitta Tollans Klang! Möter vi Victoria och Daniel – men inga vanliga kungligheter utan tonsättarna Daniel Börtz och Victoria Borisova-Ollas. Han sprungen ur den skånska myllan, hon född och uppvuxen i Ryssland. Båda har en stark relation till språket och har gjort musik till nutida och klassiska textförlagor.

- Skillnaden mellan att tonsätta klassisk och ny text är inte så stor. Det väsentliga är att den går att förankra i min egen tid. Men jag kan inte tonsätta en flummig text späckad av beskrivningar, utan föredrar det stramare, berättar Daniel Börtz, som tonsatt Euripides’ Backanterna, Aischylos Orestien och Magnus Florins Goya.

- Utan text blir det sällan musik och texten ger mig ofta inspiration till musiken, berättar Victoria Borisova-Ollas, som tonsatt Salman Rushdies roman Marken under hennes fötter, och Psalm 42 beställd till 200-årsfirandet av Felix Mendelsohn 200 år.

Det var först genom ryska författarinnan Marina Tsvetajeva dikter som Borisova-Ollas kom i kontakt med den traditionella myten om Orfeus och Eurydike, vilken är inskriven i Rushdies The Ground Beneath Her Feet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".