Fler program med nyheter på romani i Sveriges Radio

Romer i Sverige och övriga Europa får fler aktuella radioprogram på romani chib. Den 29 mars börjar Sveriges Radios romaniredaktion att sända kl. 14.30 - 15.00 från måndag till fredag i P2/P6. Programmen sänds direkt och kan därmed ha med de senaste nyheterna om vad som hänt i Sverige och kring minoritetsgruppen romer.

– Satsningen på sändningar fem dagar i veckan är en klar och tydlig markering från Sveriges Radios sida att Sveriges romer är en mycket viktig nationell minoritetsgrupp. Självklart ska också romer få ta del av ett dagligt nyhets- och aktualitetsutbud på sitt eget språk - och det är just därför som vi nu gör den här välkomna satsningen, säger redaktionschefen för SR International, Ingemar Löfgren.

Sveriges Radio har sänt program på romani sedan 2002. Verksamheten har vuxit från ett program per vecka till dagens tre program i veckan. Programmen har haft olika karaktär, med inriktning på romsk kultur, aktualiteter och nyheter, både från Sverige och från övriga Europa.

– Nu ska vi ta det bästa från respektive program och göra en aktuell halvtimme med senaste nytt, både vad gäller svenska nyheter i allmänhet och kring romer i Sverige och Europa, berättar producenten Agnes Lakatos.

Programmet Radio Romano kommer att sändas direkt måndag till fredag från 14.30 till 15.00. Från början går programmen från Radiohuset i Stockholm, men senare under våren hoppas redaktionen kunna starta med sändningar även från Radiohuset i Malmö några gånger i månaden.

Sveriges Radios romaniredaktion ingår i SR International som sänder på 11 olika språk.

Program på romani chib sänds i Sveriges Radio P2 /P6 och publiceras även på webben sverigesradio.se/romani

Mer information: sverigesradio.se/romani

Pressbilder http://sverigesradio.se/press/bilder/agnes_lakatos/

För mer information:
Ingemar Löfgren, chef SR International
08-784 72 55
0730-56 70 85
ingemar.lofgren@sr.se

Dace Vinklere Arbetsledare Romska gruppen
08-7847257
0706-532526
dace.vinklere@sr.se

Titti Berg Mark, pressinformatör
08-7841810
titti.berg_mark@sr.se