Kalle Moraeus Foto: Johan Ljungström

Svensktoppen: Underbar revansch för Kalle Moraeus

I Melodifestivalen var de länge förhandstippade med låten "Underbart". När de slogs ut i Andra Chansen började det spekuleras i vilka chanserna skulle vara på Svensktoppen. Nu vet vi - Kalle Moraeus och Orsa spelmän gick idag rakt in på andraplatsen.

- Underbart! Jag blir glad i själ och hjärta, är Kalle Moraeus första reaktion när Carolina Norén ringer upp för att gratulera.

Det är inte första gången konstellationen ligger på Svensktoppen, men det är första gången i eget namn.

- Annars har vi ju haft sällskap av "Farbror Benny" (Andersson), så det känns naturligtvis lite speciellt att få ligga på Svensktoppen själva, säger Kalle Moraeus.

Responsen efter Melodifestivalen har varit överväldigande och mängder av brev och mejl från människor i alla åldrar har strömmat in.

- Det är kul att märka att även flintskalliga äldre herrar kan slå sig in på ett så ungdomligt och popigt evenemang som Melodifestivalen. Jag tycker att det säger en hel del om smaken i Sverige, vi är inte så stereotypa som vi tror, säger Kalle Moraeus.

Svensktoppsrevanschen ska nu firas med älggryta för hela gänget i Orsa. Låten "Underbart" är skriven av Kalle Moraeus brorson Johan Moraeus tillsammans med Lina Eriksson. I Orsa spelmän ingår: Per-Erik Moraeus, Lars-Olof Moraeus och Leif-Erik Göras. "Underbart" fick 396 jurypoäng och är också de enda som kan hota regerande Svensktoppsettan Amanda Jenssen som nu är inne på sin 12:e vecka i topp.

Svensktoppen tas fram genom en jury på 4000 personer varje vecka. De är mellan 16-79 år och det är SIFO som statistiskt väljer ut juryn.

Läs mer om Svensktoppen
sverigesradio.se/p4/svensktoppen

Pressbild
Kalle Moraeus tog sig direkt in på Svensktoppens andraplats med låten "Underbart".

http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/960844_1349_1999.jpg

Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio

För mer information:
Carolina Norén, programledare och producent för Svensktoppen
carolina.noren@sr.se

070-215 63 05

Pernilla Willman, pressinformatör
pernilla.willman@sr.se
08-784 18 53
0708-27 86 69

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".