Tema Fado: Hemma i Lissabon. Skivomslag Alfredo Marceneiro.

Om musik: Tema fado - Hemma i Lissabon

P2 söndag 4 april kl. 14.00 och tisdag 6/4 kl. 12.30

Seriestart, del 1 av 3. Den portugisiska fadon uppstod i Lissabons gamla stadsdelar för uppemot 200 år sedan. Där möttes människor med skiftande bakgrund och kultur i en miljö präglad av fattigdom, trångboddhet och hopplöshet. Stadsdelarnas namn hör vi ofta fadons texter – Bairro Alto, Madragoa, Alfama och Mouraria. Där uppstod fadons kultur, dess livssyn, lyriska motiv och musikaliska uttryck. Och där han den levt kvar på kaféer och krogar och i privata sammanhang.

Programmet presenterar sådan fado som har en stark förankring i det gamla Lissabon. Det är sånger som alltid sjungs till gitarrkomp och ofta utgörs av traditionell fado, melodier som genom tiderna har använts till olika texter och i olika arrangemang. Musikerna har själva ofta levt i denna stadsmiljö och haft sin publik på Lissabons fadoställen.

Det blir musik av äldre artister som Alfredo Marceneiro, Maria da Fé, Celeste Rodrigues och andra, men också sådana som för musiken vidare i våra dagar: Aldina Duarte, Joana Amendoeira och Carminho.

Den nyproducerade serien är gjord av Ulf Bergqvist, vars uppskattade program "Lissabons sånger" sändes i P2 förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".