Tema fado: Med fadon ut i världen. Skivomslag Amália Rodrigues.

Om musik: Tema fado - Med fadon ut i världen

P2 söndag 11 april kl. 14.00 och tisdag 13/4 kl. 12.30

Fadon är det gamla Lissabons folkmusik. Men den har också spritts till en större publik i Portugal och utomlands. Med sångerskan Amália Rodrigues blev den från 1940-talet och framåt känd runtom i världen, delvis med en nyskriven repertoar av skickliga sångkompositörer och goda poeter. Senare har andra har fortsatt i hennes spår. I dag turnerar unga fadomusiker runt på Europas scener som förvaltare av traditionen, men också som förnyare med nya sånger och nya tolkningssätt.

Men fadon har länge varit en populärmusik i Portugal. På 1950- och 60-talen närmade sig fadon ibland en ren schlagermusik. Dessutom finns den speciella fadotraditionen i universitetsstaden Coimbra sedan 1890-talet. Och i modern fado har musiken ofta utvecklats till en finstämd lyrisk visa.

Programmet tar upp ett par av de viktigaste kompositörerna som förnyat fadons repertoar samt exempel på fado som tagit stegen bort från den ursprungliga miljön. Några av de artister som hörs i programmet är Amália Rodrigues, Luíz Goes, Tony de Matos, Maria Clara, Cristina Branco och Silvia Filipe.

Den nyproducerade serien är gjord av Ulf Bergqvist, vars uppskattade program "Lissabons sånger" sändes i P2 förra året. Del 2 av 3.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".