Tema fado: Kung av fadon – Fernando Maurício. Skivomslag Fernando Maurício.

Om musik: Tema fado - Kung av fadon

P2 söndag 18 april kl. 14.00 och tisdag 20/4 kl. 12.30

Sångaren Fernando Maurício (1933–2003) föddes och växte upp i den fattiga stadsdelen Mouraria i Lissabon och började sjunga på lokala kaféer medan han ännu var skomakarlärling. Med tiden växte hans rykte, han fick smeknamnet ”kungen” (O Rei) och betraktas i dag som en av fadons största musiker – så etablerad att han fått en gata uppkallad efter sig i Lissabon.

Fernando Maurícios skildrar i sin musik livet i Mouraria, där fadon ständigt är närvarande. Musiken är mest traditionell fado till texter av folkliga diktare. Numera är han en förebild för många av fadons yngre uttolkare. Men ingen har sjungit fado med sådan lidelse och kraft som han själv.

Fernando Maurício var en genuin folkmusiker som representerar en gammal kafékultur, långt ifrån den mer glamorösa teater- eller schlagerfadon. Att han förblivit så okänd utomlands beror till stor del på att hans publik fanns på hemmaplan, och han gjorde aldrig sin musik till en exportprodukt.

Programmet presenterar Fernando Maurícios musik och miljö och även några musiker som fanns omkring honom, som kollegan Francisco Martinho och sångerskan Mariana Silva.

Den nyproducerade serien är gjord av Ulf Bergqvist, vars uppskattade program "Lissabons sånger" sändes i P2 förra året. Sista delen av 3.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista