Kinos programledare Roger Wilson. Foto: Mattias Ahlm/SR

Kino

P1 fredag 26mars kl 18.15 och 28/3 kl 16.03

Regeringar med fingrar i syltburken, Hitler på youtube och bilderna från den slutna avdelningen.

Följ med bakom de låsta dörrarna på St Görans sjukhus. Maud Nycander har gjort två filmer om livet på en sluten psykiatrisk avdelning. Hör henne berätta om hur hon gick tillväga för att porträttera den sköra balansen mellan sjuk och frisk.

När Mohammed Al-Daradji nya film "Sons of Babylon" skulle visas på filmfestivalen i Berlin var den irakiska ministern för mänskliga rättigheter på plats i salongen, och efter filmen visades ett tal med premiärministern Nour Al Maliki, som berättade hur viktig filmen var för Irak. Statens representanter hade gjort filmen till sin. Regissören berättar vad han själv tyckte om meddelandena från regeringen i veckans Kino.

Den här veckan kan man se film från Ryssland på minifestivalen Kinorurik i Uppsala och Stockholm. En i raden av nationella filmfestivaler där olika länders kulturinstitut slåss för att få visa upp sitt lands kultur för svenskarna. Men vilken betydelse har festivalerna?

Hitler recyklas gång och gång på Youtube. Vanligtvis är det en scen från den tyska filmen "Der Untergang", som textas på olika sätt. Hitler uttalar sig då bland annat om X-box, Michael Jacksons död, Usain Bolts hundrametersrekord och iPad. Hur kommer det sig att vi aldrig slutar fascineras så att denna diktator som varit död i över 50 år?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".