The McDades. Foto: Pressbild.

P2 Live Världens Liv: Folksånger från Kanada och klassisk folkrock

P2 söndag 4 april kl. 20.00

McDades är en av Kanadas mest uppmärksammade folkmusikgrupper, en syskontrio som förvaltar musikarvet efter sina musicerande föräldrar i McDade Family Band. År 2000 var det dags att släppa greppet och flyga för egen vind. Gruppen fortsatte att sjunga folksånger på både engelska och franska men med improvisation och lekfullhet öppnade de fönstret mot omvärldens musikaliska rikedomar: indiska rytmer, jazzsväng, balkanmelodier, mongolisk strupsång och annat spännande som kom i deras väg. McDades turnerade nyligen i Sverige och P2 spelade in en konsert på Stallet i Stockholm.

Det blir även en konsert med Kebnekajse, folkrockens stora stilbildare i Sverige. Gruppen som i början av 1970-talet dristade sig till att ha dubbla basister och dubbla slagverkare som gav tyngd åt spelmanslåtar spelade på elgitarr av Kenny Håkanssson och Mats Glenngård på fiol. Kvällens konsert är hämtad från Sweden Rock Festival i Sölvesborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista