Tonsättaren, fd rockmusikern, Ylva Nyberg Bentancor medverkar i Ord och bild blir musik. Foto: Gustavo Bentancor.

Musikmagasinet: Klang!

P2 måndag 5 april kl. 12.30 samt P1 lördag 10/4 kl. 23.07 och söndag 11/4 kl 15.03

Hur gör tonsättare när de trollar fram den ljuvaste musik ur ord och bild? I Birgitta Tollans Klang! möter vi tre tonsättare med varsin relation till text.

Rock- och reggaemusikern Ylva Nyberg Bentancor studerade konstmusik och reste till Mongoliet och spelade in ljud. Utifrån dem skapade hon hörspelet Footprints där ljudet av en röst är central.
- Konkreta ljud hör jag som abstrakta ljud. Någon ropar och samtidigt klapprar hästen med hovarna. Det är musik!

”Som äpplen sanningar”, en dikt av poeten Johanna Ekström, tonsatte YNB för Malena Ernman. Grymhet mot ett flickebarn är temat.

I Jonas Bohlins mediaoratorium "7:e juli" sjungs kontakt- och dödsannonser ur en dagstidning. Stycket "Psychotropes" består av ett mantra med namnen på olika psykofarmaka.

Hur det är att döda en annan människa berättar en tjetjensk barnsoldat i filmmusiken "I saw it all". Friktionen mellan den vackra, eteriska musiken och det hemska innehållet skall hjälpa oss reflektera.

Tebogo Monnakgotla tonsätter internationella poeters texter. Le dormeur du val - Den sovande i dalen – av fransmannen Rimbaud. "Li Po under den flygande spegeln" av kinafödde Li Li och "Encontrei" - Jag fann – av brasilianska poeten Oliveira Silveira. Utanförskap, identitet och kulturell rötter är teman i Tebogo Monnakgotlas musik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".