Sveriges Radios nya styrelse vald

Sveriges Radio AB hade i dag sin årsstämma där det beslutades att utse Agneta Dreber till ny ordförande efter Ove Joanson. Nya i styrelsen blev också Fredrik Ahlkvist från Handikappförbundens samarbetsorgan samt Mariette Manktelow från Uppsala universitet. Stämman återvalde dessutom ledamöterna Tommy Adamsson, Minoo Akhtarzand, John Brattmyhr, Birgitta Johansson-Hedberg och Soraya Post (suppleant 2009).

Agneta Dreber, Stockholm, är sedan år 2002 verkställande direktör för Livsmedelsföretagen och var dessförinnan under åren 1992-99 generaldirektör för Folkhälsoinstitutet. Hon var vidare förvaltningschef i Stockholms läns landsting 1999-2002 och borgarråd i Stockholm 1988-91 med särskilt ansvar för bl. a. informationsfrågor. Agneta Dreber är ledamot av Pressens Opinionsnämnd. Hon är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har en fil. kand. från Stockholms universitet i ryska och engelska.

Fredrik Ahlkvist, Romakloster och Vallentuna, är projektledare inom Handikappförbundens Samarbetsorgan. Han har under lång tid arbetat med frågor rörande tillgänglighet för funktionshindrade hos företag, kommuner och myndigheter. Fredrik arbetar också som artist och musiklärare och med musikproduktion i egen studio.

Mariette Manktelow, Uppsala, är fil. dr. i systematisk botanik vid Uppsala universitet med särskild inriktning på afrikansk flora. Mariette är även expert på Linnés liv och vetenskap och var projektkoordinator för Linnéjubiléet i Uppsala 2006-07. För närvarande leder hon ett projekt vid Uppsala universitet där biologisk forskning presenteras genom konst och teater. Hon arbetar även som projektledare vid länsstyrelsen i Uppsala län för Sveriges världsarvsnominering ”The Rise of Systematic Biology”, en nominering som berör tolv platser i åtta länder. Mariette har arbetat intensivt med att förmedla forskningsresultat till samhället utanför universiteten. Hon är ledamot av The Linnean Society of London.

Verkställande direktören Mats Svegfors är ledamot av styrelsen enligt bolagsordningen.

Styrelsen arvoden kommande verksamhetsår
Ordförande 95 000 SEK
Vice ordförande 70 000 SEK
Ledamöter 40 000 SEK (ej vd)

Mötesarvode 1 500 SEK (gäller ej ordf, vice ordf samt vd)

Pressbild
Agneta Dreber - Ordförande Sveriges Radios styrelse
Foto: Olivia Mariette Borg/SR
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/984743_1333_2000.jpg

Presskontakt
Bengt Arwén, presschef
08-784 17 59
bengt.arwen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".