"Tyst för fan" - P4 porträtterar Ebba Grön

P4 viger två timmar på annandag påsk till att berätta historien om bandet från Rågsved som blev Sveriges första, största och mest inflytelserika punkrockband - Ebba Grön.

Genom arkivmaterial och nyinspelade intervjuer berättas Ebba Gröns historia i ett två timmar långt program i P4 på annandag påsk. Bandet som bildades 1977 av Joakim Thåström, Gunnar Ljungstedt och Lennart Eriksson kom att bli Sveriges mest betydelsefulla punkband och har än i dag en mycket viktig roll.

- Vissa band finns alltid kvar. De står sig, generation efter generation. Så är det med Ebba Grön. I deras musik finns något som väldigt många kan relatera till, och som tilltalar också de som är unga idag, säger Karin Forsmark, som tillsammans med Rickard Nerbe är producent för programmet.

Ur förortens tristess föddes ilskan och ilskan födde musiken - direkta punklåtar med makalöst driv.

- Ebba Gröns ledord är kompromisslöshet och hårdhet med banbrytande texter. Kompromisslöshet, förortspower och kåthet, säger Karin Forsmark.

Punken har fyllt trettio år och tiden är mogen att berätta hela historien om den svenska punkens absolut främsta band. Karin Forsmark är musikjournalist på Sveriges Radio sedan 90-talet och Rickard Nerbe har jobbat på P3 sedan 2006. Tillsammans jobbar de bland annat med P3 Live

Session. 2008 uppmärksammades de för dokumentären "Historien om Broder Daniel" som nominerades till Stora Radiopriset och på lyssnarnas begäran sändes flera gånger i P3.

"Tyst för fan - ett program om Ebba Grön" sänds i P4 måndag 5 april kl 13.03.

Kontakt:
Karin Forsmark, producent
karin.forsmark@sr.se
031-83 75 86
0702-53 96 36

Pernilla Willman, pressinformatör
pernilla.willman@sr.se
08 784 18 53
0708 27 86 69

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".