P3 Dokumentär: Terrorbomberna i Köpenhamn

P3 söndag 4 april kl 18.03

I juli 1985 sprängs två bomber i Köpenhamn. Det är den värsta terrorattacken i Danmarks historia och spåren leder till Sverige.

Bomberna ligger på hatthyllan när tåget från Sverige närmar sig Köpenhamn. Knappt tre timmar senare sprängs den första av bomberna och en människa dör. Några minuter senare sprängs den andra och Danmark står inför det värsta terroristattentatet i landets historia. Spåren leder till Sverige och efter år av polisarbete blir svensk-palestiniern Marten Imandi inringad. I Sveriges första terroristrättegång döms han till lagens hårdaste straff.

I P3 Dokumentär möter du Marten Imandi som efter 20 år i fängelse för första gången berättar om sitt liv och sina val, om rymningen från Kumla med Ioan Ursut och om sina första steg i frihet.

Och så får Marten Imandi en unik förfrågan: Harald Rytz, ett av de danska offren från bombattentatet, vill träffa honom.

En dokumentär av Martin Ezpeleta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".