Nya Vågen: För eller emot konstnärslöner

P1 tisdag 27 april kl. 14.03 samt 28/4 kl. 18.15  

I maj beslutar riksdagen om de så kallade konstnärslönerna ska avskaffas. Det vill säga den statliga inkomstgaranti som ger ett antal kulturarbetare lön livet ut. Debatten för och emot är högröstad: orimligt att betala löner utan att kräva motprestation anser högern medan vänstern lyfter fram behovet av att någon måste betala för att de intellektuella ska kunna verka.

I Nya Vågen möts Svenska Dagbladets ledarskribent Sanna Rayman och Stina Oscarson, konstnärlig ledare på Orionteatern i Stockholm i en debatt om konstnärslöner och hur arbetsvillkoren för kulturarbetare förändrats under den här mandatperioden.

Nya Vågen går också på museum: (o)mänskligt heter en gemensam satsning som Forum för levande historia och Etnografiska museet i Stockholm står bakom. Det är egentligen två utställningar under gemensamt tema där man belyser det rasbiologiska arvet.

Till studion kommer Arenagruppens Per Virtén och journalisten och historikern Maja Hagerman för att diskutera vad (o)mänskligt säger om vår samtid.

Programledare: Naila Saleem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista