Bengt Emil Johnson, poet. Foto: Cato Lein.

Unika dikter på P2:s populära fågelsajt

För ett år sedan lanserade Sveriges Radio P2 närmare 100 radioprogram i samtalsform om svenska fåglar och deras läten – allt på webben. Den välbesökta fågelsajten utökas nu med en unik samling fågeldikter signerade poeten och fågelkännaren Bengt Emil Johnson.

Bengt Emil Johnson (f. 1936) har skrivit om fåglar så länge han kan minnas. Det är ett återkommande tema i många av hans diktsamlingar. Nu presenteras ett brett urval av dessa dikter på sverigesradio.se, inlästa av Bengt Emil Johnson själv. Dikterna finns tillgängliga för lyssning och nedladdning.

− Det är något med fåglarna – de finns hela tiden i vår närhet, de delar vårt livsrum samtidigt som de hör till en helt annan ordning än människans, säger Bengt Emil Johnson.

Intresset för de bevingade varelserna kom tidigt när Bengt Emil satt och tittade på gästerna vid fågelbordet. Med hjälp av sina föräldrar och några fågelböcker lärde han sig att identifiera olika arter, och redan i 4-5-årsåldern skrev han små stycken om fåglar som han sett.

Dikterna som nu tillgängliggörs är ett urval ur Bengt Emil Johnsons diktsamlingar, publicerade mellan 1978 (Efter vanligheten) och idag (Aftonsånger, 2010).

Har du några favoritfåglar?
− Det är riktigt svårt, jag tycker om dem alla. Men jag blir glad åt svarthättan för att den sjunger vackert länge in på sensommaren. Jag tycker om nötskrikan som liksom smyger omkring, plötsligt uppenbarar sig och lika snabbt är borta. Och jag älskar gråsparvarnas tjatter och kvitter, som jag vaknar till med glädje, säger Bengt Emil Johnson.

Om P2-fågeln
Nästan alla Sveriges fåglar finns under sverigesradio.se/p2/faglar Fåglar i  P2 har en lång och stolt tradition, vars föregångare var den bekanta pausfågeln.

Närmare 100 program om fåglar och 130 olika fågelläten finns på sajten. Nu kan man dessutom lyssna till och ladda ned ett 30-tal av Bengt Emil Johnsons dikter med fågeltema.

Pressbilder
Bengt Emil Johnson, poet aktuell med diktsamlingen ”Aftonsånger”
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1030808_1200_838.jpg
Foto: Cato Lein

P2-fågeln
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1029627_1200_1200.jpg
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1029622_1056_1200.jpg  
Illustrationer: Christina Andersson.

För mer information, vänligen kontakta:
Bengt Emil Jonsson, poet och fågelkännare
08 7177505

Maria Lekteus, pressinformatör P2
maria.lekteus@sr.se
0732 314556

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista