Meny: Maten på kungliga bröllop

P1 torsdag 29 april kl. 10.03

Det är kungligt bröllop i luften, och det är inte första gången. I några veckor passar därför Meny på att berätta om forna tiders evenemang av det slaget - och inte minst med sikte på den mat som bullades upp. Pia Gadd har forskat i annalerna och presenterar fem kungliga bröllop inklusive förtäringen.

Och det blir sidenfras och diamantklirr blandat med Sieg Heil-rop, avlägset krigsmuller, unionsupplösning, "Åh Karl-Gustav" från Operans scen, och ett stormaktsvälde på sin topp.

Serien börjar med det som hände vid Silvias och Carl XVI Gustafs bröllop 1976. Hans far arvprinsen Gustaf Adolf gifte sig med Sibylla i tyska Coburg 1932, och hans farfar Gustaf VI Adolf med Margareta i London 1905. Gustaf V:s bröllop med Viktoria skedde 1881 i tyska Baden, och Karl XI:s bröllop med Ulrika Eleonora 1680 i en liten herrgård på den halländska landsbygden på flykt undan den franske kungens spioner.

Programledare: Sven Ekberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista