Människor och tro: "Muslimer i väst måste kombinera islam med modern livsstil"

P1 fredag 30 april kl 14.03, repris 1 maj kl 17.00

- Vad har en rättslig tvist i en by i Marocko på 800-talet med livet att göra i Sverige 2010?

För den amerikanskfödde imamen Suhaib Webb är det nödvändigt för muslimer i väst att kombinera islam med en modern livsstil. Det är möjligt genom en tolkning av islams skrifter där läsaren ser till kontexten utan att förlora trons kärna.

I Sudan vann president Omar al-Bashir överlägset valen för drygt två veckor sedan. Detta var Sudans första flerpartival på mer än 20 år. Oppositionen betecknade valen som riggade och bojkottade dem delvis. Valen utlovades för fem år sen när Bashirs islamistiska regering skrev under ett fredsavtal med gerillan från det huvudsakligen kristna södra Sudan, SPLM.

Den mest dramatiska delen av det fredsavtalet väntas dock nästa år: en folkomröstning om självständighet för södra Sudan. Den kan leda till att Afrikas största land delas i två. Frågan är bara hur en sån delning skulle gå till i ett land där människor från nord och syd, araber och afrikaner, kristna och muslimer, länge levt på båda sidor om den tänkta gränsen. Magnus Bellander skildrar stämningarna.

Hur kan man kombinera vetenskap och tro? Vetenskapsteoretikern Jan Bärmark menar sig kunna det. "Jag vet inte" är titeln på hans självbiografiska bok med avstamp i psykoterapi och buddhism, de två stora områden där han har rört sig i under snart fyrtio års tid. Hör honom i Kvartsamtalet hur han får ihop de två världarna: den akademiska forskarkulturen och tibetansk buddhistisk kultur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista