Ny programserie i P2 utforskar röstens makt

Sångerskan och programledaren Boel Adler är aktuell med den nya programserien ”Rösten” i P2, med start på måndag. Medverkar gör bland andra Caroline af Ugglas, Suzanne Osten och Sven-David Sandström.

Människan föds med ett skrik. Vissa röster kan trollbinda massorna och framkalla gåshud. Skanderande röster kan välta politiska system. Och i alla tider och kulturer har rösten använts för att åkalla gud.

I fem program utforskar programledaren Boel Adler tillsammans med gäster olika aspekter av rösten. Det inledande programmet tar upp frågan om varför vi har ett sådant laddat förhållande till vår egen röst och berörs så starkt av andras. Medverkar gör sångerskorna Caroline af Ugglas och Eva Hillered, professor Johan Sundberg och överläkare Jan Fagius.

− Sången är framför allt ett redskap vi fått för att läka oss själva. Och man får inte ta ifrån någon den möjligheten genom att kritisera dem eller fokusera enbart på resultatet. Jag brukar jämföra det med när man ser grannen jogga förbi utanför fönstret. Om han då joggar lite lytt så böjer man sig ju inte ut och ropar ”Sluta genast med det där, du springer inte tillräckligt snyggt!”, säger Caroline af Ugglas i det första programmet.

I följande program medverkar bland andra journalisten och författaren Lasse Berg, artisten Mikael Samuelson, regissören Suzanne Osten och kompositören Sven-David Sandström.

Om Boel Adler
Det var en plats i första altstämman i Radiokören som förde Boel Adler till Radiohuset, men det kom snart att bli mer prat än sång, även om hon fortfarande vikarierar i kören då och då. Boel Adler har hörts i P2 som värd för Önskekonserten, Opp Amaryllis, Aurora, Klassisk förmiddag och P2 Live klassiskt.

Sändningstid
Musikmagasinet: ”Rösten” sänds under fem måndagar kl. 12.30 i P2 med start 24/5. Programmet sänds även i P1 lördagar kl. 23.07 (start 29/4).
www.sverigesradio.se/p2

Pressbilder
Boel Adler, programledare. Foto: Mattias Ahlm/SR
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/1069582_2000_1333.jpg
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/1069574_2000_1333.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Maria Lekteus, pressinformatör P2
maria.lekteus@sr.se
0732 314556

Erika Hedenström, producent
rekylmedia@gmail.com
0736 630280