P2:s artist Peter Friis Johansson intar Berwaldhallen och P2

Den unge pianisten Peter Friis Johansson, utnämnd till P2:s artist 2009-2010, har prisats för sin musikalitet, bländande teknik och konstnärliga integritet. Den 26-27 maj är han aktuell som solist i Beethovens ”Kejsarkonsert” med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Peter Friis Johansson (f. 1983) ger Beethovens briljant storslagna Kejsarkonsert, tonsättarens femte och sista pianokonsert, vid två konserter den 26 och 27 maj i Berwaldhallen. Konserten sänds även i P2.

Beethovens femte pianokonsert var inte det verk som låg Peter Friis Johansson allra varmast om hjärtat från början men han beskriver det som att han har ”växt ihop” med verket.
− Konserten har följt mig under det senaste året. Jag spelade den för första gången med orkester i somras på kammarmusikfestivalen Aurora sedan dess har jag haft chansen att framföra den två gånger till. Det blir en speciell nerv när man framför ett verk för första gången, men det blir djupt på ett annat sätt när man verkligen lär känna verket, säger han.

Diplomkonserterna markerar finalen på många års studier vid bl.a. Edsbergs Musikinstitut och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. För Peters del innebär det dock inte att han ser sig som färdiglärd.
− Jag kommer även framöver att ta hjälp av mina två lärare Anders Kilström och Konstantin Bogino, eftersom jag vill utvecklas mer som pianist. Men det var länge sedan jag verkligen kände mig som student – jag har gett så många konserter och varit ute och turnerat både i Sverige och utomlands de senaste åren.

Peter Friis Johansson har tillsammans med klarinettisten Emil Jonason spelat på både Musikverein i Wien och Concertgebouw i Amsterdam under året som gått. Men trots sin stora erfarenhet menar han att han fortfarande blir nervös.
− Ja absolut, speciellt precis före konserten. Men det finns en tjusning i att brottas lite med sig själv! Det skulle jag inte vilja vara utan.

Mer information om konserterna och biljetter: www.sverigesradio.se/berwaldhallen/

Sändningstid: P2 Live klassiskt, fredag 28 maj kl. 19.30
www.sverigesradio.se/p2

P2:s artist
Peter Friis Johansson är utnämnd till P2:artist 2009-2010 med motiveringen: ”Peter Friis Johansson är en storartad talang, en egensinnig och okonstlad musiker med stor konstnärlig integritet.”

Inom ramen för utnämningen kommer han under året att vara aktuell i kammarmusikkonserter i Berwaldhallens regi, solorecitaler och studiokonserter.
Läs mer: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2773

Pressbilder
Peter Friis Johansson, P2:s artist 2009-2010. Foto: Mattias Ahlm/SR.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/769617_2000_1600.jpg
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1071470_1333_2000.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Maria Lekteus, pressinformatör P2
maria.lekteus@sr.se
0732 314556