Ström: Ska allt vara gratis?

P2 onsdag 26 maj kl. 21.30 och torsdag 27/5 kl. 12.30

"Gratiskultur" har varit ett hett omdebatterat ämne under senare år. Med boken "Free – The Future of a Radical Price" lanserade amerikanske författaren och chefredaktören på tidningen Wired, Chris Anderson, en beskrivning av en ny ekonomi som uppkommit i det digitalas fotspår. Musik förekommer flitigt i boken – Anderson säger själv att förvandlingen inom musikindustrin varit mest revolutionerande och förmodligen går i bräschen för andra kulturproducenters vardag.

Att inte ta betalt för musik görs idag av flera olika anledningar: för vissa handlar det om att marknadsföra sig för att istället få intäkter på konserter och merchandise, för andra är det ett aktivt val – de vill inte tjäna pengar på musiken. Och så finns det de som gör både och: som släpper limiterade utgåvor i samlarboxar samtidigt som de lägger ut musiken gratis på nätet. Som ett komplement till de som "bara vill lyssna". Samlarna handlar, lyssnarna diggar gratis.

En del artister gillar gratis, andra inte. Ström träffar båda sorter. Dessutom medverkar nätlabeln som inte vill tjäna pengar och med mannen som anser att varumärken är de nya skivbolagen. Medverkande i programmet: Chris Anderson, Si Begg, GusGus, Jakob Lusensky, AGF, Booka Shade, Matthew Herbert, El-Ljud.