P2 Live Världens liv: Flamenco i afrokubansk klädnad

P2 söndag 23 maj kl. 20.00

Det blir flamenco av överraskande slag. Diego El Cigala inledde sin karriär som många andra med att sjunga på pënaklubbar hemma i Spanien. Det blev hans inträde i den djupa sången, cante jondo, den stora traditionen. Men ganska snart blev han medveten om att tradition måste kunna förändras för att överleva. Som så många andra lyfte Diego El Cigala blicken mot den andra sidan Atlanten.

Diego El Cigala fick sitt stora genombrott med albumet ”Lagrimas negras” där han framgångsrikt smälte samman den afrokubanska sångens lätthet och rytmiska rikedom med flamencons explosioner och råa passioner. En skiva där han samarbetar med den legendariske kubanske pianisten Bebo Valdés, som i relativ anonymitet hade bott i Bandhagen utanför Stockholm i många år. 

Diego El Cigala har nyligen kommit med uppföljaren ”Dos Lagrimas”. Nu med utökad ensemble. Vi hör Diego El Morao, född och uppvuxen i en av de stora flamencofamiljerna i Andalusien, Jaime Calabuch, piano, Yelsy Herédia, bas och slagverkaren Sabu Suaréz.

Dessutom sänds den andra delen av konserten med kanadensiska McDades. Presentatör är Mats Einarsson.