Vetenskapsradion Historia: Sydafrikas svenska historia

P1 torsdag 27 maj kl. 13.20, repris 30 maj 19.35 samt 2 juni 01.03

Sydafrikas äldsta vingård ägdes av en svensk. Sydafrikas största ölbryggeri, tillika världens nästa största bryggerikoncern, bygger på stolta svenska bryggeritreditioner. Och än idag dricker sydafrikaner svensken Olof Martinus Bergs brandy.

Vetenskapsradion Historias första specialprogram ifrån Sydafrika handlar om de svenska entreprenörer som varit involverade i Sydafrikas alkoholindustri. Det handlar om den svenske legosoldaten Olof Bergh, som på tidigt 1700-tal gjorde sig en förmögenhet i holländsk tjänst och köpte upp Sydafrikas äldsta vingård Constantia.

Det handlar också om bryggarbaronerna Jacob Letterstedt och Anders Ohlsson som i Kapstaden på 1800-talet tillsammans lade grunden till dagens mäktiga South African Breweries.
- Idag är det inte många sydafrikaner som känner till att svenskar ligger bakom många av landets viktigaste exportindustrier, berättar Tony Davenport, som förestår den restaurerade kvarnen Josephine Mill i Kapstaden, en kvarn som ägdes av svensken Jacob Letterstedt och som namngavs efter den svenska kronprinsessan Josefina.

Vetenskapsradion Historia besöker också vingården Constantia, bryggeriet i Newlands och brandytillverkaren Olof Martinus Bergs hem i Stellenbosch för att berätta den bortglömda historien om Sydafrikas svenskar.

Programledare är Tobias Svanelid.