P4 Granskar

P4 söndag 30 maj kl 12:03

Sverige är bäst i hela Europa när det gäller kvalitén på vården men sämst när det gäller tillgängligheten. Enkelt uttryckt är det hopplöst svårt att komma till men när vi väl får vård är den jättebra. För att komma tillrätta med vårdköerna har nästan varje enskilt landsting en egen lösning vilket gör att vården i Sverige idag varierar mycket beroende på var du bor.

P4 Granskar vårdsituationen utifrån 58-årige Lennart Larsson, rörmokare i Västerås som inte klarade av sitt jobb längre eftersom han vägde 155 kilo. Han sökte sig till Västmanlands läns landsting och ansågs prioriterad och ställdes i kö för en fetmaoperation. Efter flera år i kö tog han ett lån och opererades på privat sjukhus i Stockholm direkt. När han vaknade upp upptäckte han att de andra på salen alla fått sin operation betald av sitt hemmalandsting.

Idag utförs 5 000 fetmaoperationer per år i landet men det står 15 000 människor i kö. I Örebro finns Europas första specialistavdelning för sk gastric bypass-operationer av feta. Chefen där anser att feta har missgynnats ända sedan 70-talet och politikerna vill inte ta i vårdköfrågan.  Hör politikernas svar i P4 Granskar på söndag kl 12:03