Om musik: På jazzens barrikader

P2 söndag 30 maj kl. 14.00 och tisdag 1/6 kl. 12.30

I "På jazzens barrikader” porträtteras Bengt Strokirk i ljuset av de nära 20 år som han var chef för den musikerägda jazzklubben Fasching i Stockholm. Man kan älska jazz på många olika sätt. Bengt Strokirk såg till att merparten av de hetaste artisterna stod på jazzklubben Faschings scen under 1980- och 1990-talen.

Faschings officiella historieskrivning lyder: ”1982 anställdes en ung musikproducent, Bengt Strokirk, som kom att höja den professionella nivån och skapade det som Fasching står för” . Bengt var också klubbens VD från 1990, till dess att han slutade 2001.

Under de här åren etablerades Fasching på jazzens världskarta. Med stor initiativförmåga såg Bengt Strokirk till att få hit de utländska artisterna som gav klubben, och därmed även svensk jazz, möjlighet till uppmärksamhet och inspiration. "På jazzens barrikader" är ett musikporträtt om dessa fantastiska jazzår, men också med glimtar ur svensk jazz idag och imorgon.

Programmet är gjort av journalisten Mats Lundgren, som tidigare gjort porträtt på Stefan Jacobsson/Pet Sounds, Kristina Forsman, Tobbe Fall och Per Tjernberg i samma programserie.