Ström: En smocka eller en smekning

P2 onsdag 2 juni kl. 21.30 och torsdag 3/6 kl. 12.30

Ofta förknippas musik med något som vi upplever med öronen. Men de som varit på en klubb, en noisekonsert eller bara vridit upp stereon högt på hemmafesten vet att musik upplevs med långt fler organ än öronen. Basgången kan kännas i magen, i benen – eller i bröstet.

Musik och ljud kan också användas både för att skapa avslappning, och för att framkalla obehag. Det sistnämnda används bland annat för att skingra demonstrationståg genom att utsätta dem för högfrekventa ljud eller för att avskräcka pirater från att kapa handelsfartyg. Det finns också personer som tävlar i konsten om att spela så högt som möjligt – i bilen. Tävlingsformen kallas cranking och är inget för oförsiktiga.

I säsongens sista Ström går redaktionen på klangmassage, pratar naturljud med en technoveteran, spanar in crankingscenen, diskuterar ljudvapen och hur det är när dansare utsätts för elektriska stötar för att få musklerna att röra sig. Bland de medverkande: technolegenden Robert Henke (Monolake), klangmassören Ina Kornfeld och konstnärskollektivet Torino-Margolis.