Abchazien - ett osynligt men påtagligt land. Foto: Jesper Lindau/SR

KRIG UNDER YTAN

P1 söndag 20 juni kl. 13.30

Varje morgon när hon öppnar grinden och kliver ut på gatan tänker Sveta att nu kommer någon att se in i hennes hjärta, och skjuta en kula rakt igenom det. Sveta har gömt sitt riktiga jag i mer än 15 år, sen det stora kriget slutade. Timur vill att världen ska se honom, erkänna att han också har rätt att finnas. Timur tycker också att den etniska rensningen av georgier var en historisk rättvisa. Poncho kommer aldrig att lämna Abchazien. Poncho ska bli läkare och hon ska bygga ett sjukhus till sin mamma. Det ska bli vitt och inga ryska stridsvagnar får då längre parkera utanför.

Jesper Lindau har besökt den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien, där ryska och georgiska styrkor senast drabbade samman sommaren 2008. Ett land som inte finns i världen, som inte syns på kartan, som inte erkänns av andra än Ryssland och en handfull andra. Men abchazerna finns där och även många georgier som återvänt till utbrända hus. Möt Sveta, Poncho och Timur på en resa i ett osynligt men påtagligt land.

Programmet nominerades i år till Röda Korsets journalistpris. Sändes först gången under julhelgen 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".