Musihkka – ett program om stor musik på små språk

Musihkka betyder musik på samiska. Det är också en ny programserie om stor musik på små språk som sänds i P2 med start söndag 20 juni. I tio entimmesprogram tar Petra Quiding och Helena Lopac med lyssnarna på en musikresa genom minoritetsspråkens Europa.

Resan går till Skottland, Asturien, Occitanien, Friuli, Apulien, Friesland, Bremen, Lettgallen, Karelen och Sameland. I dessa områden har Petra Quiding och Helena Lopac träffat musiker som sjunger på sitt modersmål. I det första programmet går resan till Skottland, där det trots att allt färre talar skotsk gaeliska, finns ett rikt musikliv på ursprungsspråket.

– Det är framförallt en resa genom en oerhörd variation av fantastiskt bra musik. Men det är också musik som sällan hörs i media eftersom språken förstås av få. Det i sig gör också att språken får svårt att leva vidare, säger programledaren och producenten Petra Quiding.

I Musihkka bjuds lyssnarna på exklusiva spelningar med många begåvade musiker, ofta i intima miljöer.

– Ibland spelade musikerna hemma i köket, ibland anordnade de speciella och maffiga konserter för oss, säger Helena Lopac, bisittare och ljudproducent.

Inte bara radio
Tanken bakom Musihkka är att ge en bred musikupplevelse som uppmuntrar till mer lyssning. På webbsidan sverigesradio.se/p2/musihkka
kan lyssnarna följa resan. Här finns bilder, små filmsnuttar och information om de olika regionerna, språken och roliga länktips. Dessutom kan man läsa programledarnas dagböcker, fyllda av reflektioner i ljud, text och bild.

Sändningstid
Musihkka sänds under tio söndagar kl. 19.00 med start 20 juni. Sändningstiden tillhör vanligtvis folk- och världsmusikmagasinet Folke, som tar sommarlov.

Pressbilder
Petra Quiding och Helena Lopac, programledare för Musihkka.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1105820_2000_1334.jpg

Petra Quiding, programledare och producent
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1106071_1333_1999.jpg

Helena Lopac, bisittare och ljudproducent
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1106042_1333_1999.jpg
Fotograf: Kristin Montagu-Evans

För mer information, vänligen kontakta:
Maria Lekteus, pressinformatör P2
maria.lekteus@sr.se
0732 314556

Petra Quiding, programledare och producent
petra@qproduktion.com
0702 188869

Helena Lopac, bisittare och ljudproducent
helena@jaacaudiomedia.se
0733 119558

Sveriges Radios presswebb – sverigesradio.se/press

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".