Bild: Det absolut sista ägget. Målning av Evalena klint.

Ny serie: Det sista ägget

P1 måndag 5juli - torsdag 8 juli kl. 11.05.

Det sista ägget är en sommarserie i fyra delar av Katarina Wikars och Teresa Tönisberg.

Det handlar om medelåldern, klimakteriet, livet under halsen, den absolut sista ägglossningen, när något är förbi för alltid - trots att det är långt till döden. Ska vi sörja eller skåla i champagne att vi inte är fertila längre, att vi är post-objekt och kan ägna oss åt oss själva i fortsättningen?

Det sista ägget är en sommarserie av Katarina Wikars och Teresa Tönisberg i fyra delar. Vad motiverar livet i medelåldern? När barnen flyttat ut och älskarna sinat. När alla normala män tycks vara gifta eller döda. Vem finns kvar att ligga med när man äntligen är i fas med sin sexualitet?

Och hur mår männen? Åldras de ensamma? Finns det några nya illusioner att plocka upp? Kan det vara så att män och kvinnors beroendekurvor aldrig mera möts efter medelåldern? Att män söker trygghet och kvinnor frihet efter femtio?

Freud, fertilitet och förgänglighet.

Vad säger hudterapeuten, gynekologen, Erica Jong, Johan Jönsson? Alla inkallade experter som ska hålla oss medelålders kvinnor på benen några decennier till? Den japanska konstnären infrusen i isen? Kan en kvinna likt de gamla manliga genierna supa på sig ett intressant ansikte eller måste det till kontroll in i det sista? Vad är det för mening med att bli gammal om man inte får bli häxa? Är man fulast vid femtio? Ska man läsa om de gamla feministerna när skräcken för bitterhet hotar med att slå klorna i en?

5/7 Det sista ägget 1: Vad motiverar existensen i medelåldern?
6/7 Det sista ägget 2: Kroppen och klimakteriekakan.
7/7 Det sista ägget 3: Överflödiga män och infrusna kvinnor.
8/7 Det sista ägget 4: Åldras fint.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".