Insamlingskampanjen för Världens barn drar igång i P4

Under många år har Sveriges Radio och Sveriges Television engagerat sig i insamlingen Världens barn. Bakom kampanjen står Radiohjälpen och de flesta stora hjälporganisationer som finns i Sverige. En nyhet för i år är att P4 har besökt flera biståndsprojekt i Kenya.

Söndagen den 3 oktober startar P4:s två veckor långa Världens Barn-kampanj. Runt om i landet kommer de lokala P4-kanalerna att i olika former uppmärksamma barns situation i världen och hjälpa till att samla in pengar.

En av de vanligaste frågorna från människor som skänker pengar brukar vara om pengarna verkligen gör någon nytta. För att ta reda på det har Erik Blix och producenten Carina Holmberg rest till Kenya där flera biståndsprojekt får stöd av Världens barn. De besökte barnhem utanför Nairobi där barn som levt på gatan fått en ny chans. David Nduati är en av dem. Som nioåring levde han mitt i våldsamheterna som omgärdade valet i Kenya och såg med egna ögon hur människor halshöggs på gatan, bara för att de tillhörde ”fel” stam. Idag bor han på ett barnhem som drivs av organisationen Mully Children’s Family home. När Erik Blix frågar honom vad han tänker om allt han bevittnat svarar David att han aldrig tänker på det.

– Jag glömmer allt om det. Jag måste! För när jag börjar tänka mår jag dåligt.

– Det är ett bestående intryck från vår resa i Kenya, säger producenten Carina Holmberg. Så många barn som upplevt hemska saker, men som idag ändå drömmer om framtiden.

Sändningstid:

Resultatet av Erik Blix och Carina Holmbergs Afrikaresa blir ett timslångt program som sänds i P4 Extra söndagen den 3 oktober kl 13.03. Ett program som inte skyggar för alla de svårigheter som finns för barn i utvecklingsländer, men som också inger hopp.

Pressbilder:

Erik Blix
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/1285288_2000_1500.jpg Foto: Carina Holmberg/ Sveriges Radio

Världens barn i Kenya
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/1285304_2000_1500.jpg Foto: Carina Holmberg/ Sveriges Radio

För mer information kontakta:

Åsa Lovén, pressinformatör P4
08-784 18 53
070-827 86 69
asa.loven@sr.se

Bengt Arwén, presschef Sveriges Radio
08-784 17 59
070-372 71 81
bengt.arwen@sr.se