P3 Planet: Urban exploring

P3 lördag 2 oktober kl 18.03

Det är gratis, ibland olagligt och kan vara obehagligt. P3 Planet följer med till övergivna och bortglömda platser för att testa på fenomenet "Urban exploring" En form av upptäcktsresande som går ut på att utforska ofta låsta, eller på annat sätt stängda byggnader, fabriker eller underjordiska system. Än så länge är det ett ganska okänt fenomen men fler och fler intresserar sig för det. I P3 Planet på lördag följer vi med korren Lina Johansson när hon guidas av Mikael i en nedlagd isfabrik på okänd ort utanför Göteborg.

"På en spik hänger en gammal förmansrock från 1979" Konstaterar Lina i sitt reportag och guiden Mikael berättar att ett rep, en kamera, och en ficklampa är ett måste när man sysslar med Urban exploring. Tiden har stått stilla och det som en gång var en livlig arbetsplats ser ut att ha blivit lämnad i all hast.

Förutom att urbanisera på övergivna platser hänger P3 Planet dessutom med New York-korren Daniel Svanberg till Reed hook district i Brooklyn. En stadsdel som gått från ruffigt hamnområde med öknamnet "The Crackcapital of America" till trendig förort med en spännande blandning av nytt, gammalt, fattigt och rikt.

Och veckans resenär är ingen mindre än Anders Thor som är i Tokyo för att som enda västerlänning tävla i VM i japansk kaffebryggning -Siphonbryggning. "Jag har fått känna på hur det är att vara rockstjärna, alla vill hälsa på killen som åkt hela vägen från Sverige för att vara med i VM iSiphonbryggning"

Programledare: Joni Söderström Winter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista