Ülkü Holago. Foto: Snezana Vucetic Bohm.

Kalejdoskop: Magdans-special med Ülkü Holago

P2 tisdag 5 oktober kl. 22.30

"En hyllning till min egen subkultur." Så beskriver journalisten Ülkü Holago sitt temaprogram om magdansmusik i P2:s Kalejdoskop. Hon både dansar och undervisar i magdans sedan många år. I veckans Kalejdoskop guidar hon lyssnarna via klassiska egyptiska verk av storheter som Mohammed Abdel Wahab och Oum Kalsoum till 2000-talets technobeats.

Magdansen är egentligen en fusion av olika stilar och genrer. Ett bra exempel är hur den tvådelade magdanskostymen föddes i början av 1900-talet då egyptisk nattklubbskultur inspirerades av Hollywoodorientalism, burlesk och vaudeville.

I Kalejdoskop möter Ülkü Holago en av sina mentorer, Marita Fahlén, som under många år arbetade som dansare i Kairo där uppträdanden oftast sker till de kända dansösernas klassiska majensis från en cd. Dansklassiker som nu alltså tar plats i Kalejdoskop. 

Ülkü Holago förhoppning är att programmet ska fungera som en slags Best of-lista till magdansens fantastiska, vackra, sirliga, tunga och intrikata soundtrack.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".