Johanna Thydell Foto: Peder Lingdén

Biblioteket: Pia Juul och Johanna Thydell

P1 måndag 11 oktober kl 14.03 samt 12/10 kl. 18.15

Den danska lyrikern och novellisten Pia Juul  har hyllats  för sin debut som deckarförfattare. Men Mordet på Halland, hennes första roman på 20 år, är ingen vanlig deckare. Snarare är den ett lustmord på genren.

Pia Juul intresserar sig för bifigurerna snarare än poliserna. I Mordet på Halland är det  änkan som står i centrum. Vad gör man med sitt liv när den man trodde att man kände visar sig vara en helt annan person?  Går det någonsin att  komma  en annan människa riktigt nära?

Hos Pia Juul är livet det stora mysteriet,och den gåtan förblir, liksom mordet på Halland, ouppklarad.

Ulla Strängberg har träffat Pia Juul och pratat om livet, kärleken och döden.

2003 gjorde Johanna Thydell dunderdebut med romanen I taket lyser stjärnorna. Hon fick Augustpriset för bästa  ungdomsbok och 2009 filmatiserades I taket lyser stjärnorna i regi av Lisa Siwe och blev en succé även den. Flickan i bokens centrum, Jenna, kunde ha varit en yngre version av Nora Jonasson i årets bok Ursäkta att man vill bli lite älskad. Den stora skillnaden är att  Thydells tredje bok är skriven av en så mycket bättre, mer subtil och stilistiskt mer medveten författare. Och känslostyrkan och det ärliga uppsåtet har hon kvar.

Göran Sommardal har träffat henne och samtalat om hennes författarskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".