Människor och tro: Bosättarna och Bibeln

P1 fredag 1 oktober kl 14.03 samt 2/10 kl. 17.00 

En fortsatt utbyggnad av judiska bosättningar på Västbanken hotar fredsförhandlingarna mellan Israel och den palestinska myndigheten. Flera av bosättarna har religiösa drivkrafter och hämtar sina argument från Bibeln. Människor och tro berättar om bakgrunden till de religiösa bosättningarna och intervjuar aktivisten och bosättaren David Ha'ivri i bosättningen Kfar Tapuach på Västbanken.

- Det här är ingen kyrkohistoria, skriver Göran Hägg i förordet till sin senaste bok "Gud i Sverige", utan historien om god vilja och förtryck, om helvetisk ruelse, himlastormande vacker fantasi och oväntade insikter.

Göran Hägg berättar om avgörande händelser i den svenska kyrkohistorien och starka personligheter från Ansgar till Knutby och varför han som icketroende fascineras av den svenska religionshistorien.

Från Sverige reser unga syrianer och assyrier till Syrien och Turkiet och möter sitt folks historia och tradition - i språk och religion. Det är möten som sätter spår, men vad är det man söker, och vad händer när man kommer hem? Frilansreportern David Berjlund har mött några av resenärerna.

Programledare: Tithi Hahn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".