Publicerat: Niclas Sennerteg har skrivit boken "Ord som dödar". Foto: Åsa Dahlgren

Publicerat: Ord som dödar - om folkmord och propaganda

P1 lördag 2 oktober kl 15.35 (repris söndag kl 12.00 och tisdag 01.03)

Journalister har gång på gång ställt sig i massmördares tjänst för att sprida hat och hetsa till massakrer. Utan mediernas hjälp hade de senaste århundradets blodiga historia av folkmord inte kunnat kosta över 167 miljoner människor livet.

Ändå är det bara ett dussintal mediemänniskor som dömts i internationella rättegångar. Och flera har friats för att de inte bokstavligen hållit något vapen. Journalisten och författaren Niclas Sennerteg ger i boken "Ord som dödar" en unik inblick i de rättegångar som trots allt hållits.

Ingen från medierna har till exempel fällts för vad som hände under de grymma krigen på Balkan. Däremot blev det långa fängelsestraff för ett par ansvariga på Radio Machete i Rwanda. I Nürnberg-rättegångarna avkunnades en dödsdom, medan den krigshetsare i Hitlertyskland som nådde flest via radion friades.

"Hatmedier" underblåser konflikter på många håll i världen även idag. Frågan är också om dessa mediers inflytande kan stoppas? Och var går gränserna för yttrandefriheten?

Programledare: Åke Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".