Kulturradion Kosmo: Annelie Dufva, Marie Liljedahl, Cecilia Blomberg. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Kosmo tema kvinnokroppen

P1 lördag 2 oktober kl 16.03

Två områden där kvinnokroppen bokstavligen är själva spelplanen för vem som har rätten att bestämma är prostitution och nu på senare år även frågan om surrogatmödraskap.

På senare tid har dessa två frågor allt mer förts samman och en stark röst i debatten är journalisten Kajsa Ekis Ekman som precis kommit ut med boken "Varat och Varan". Den handlar om när kroppen, varan, skiljs från jaget, varat, och när kroppen blivit något som det köpslås om. Det kan handla om att köpa en kvinnas kropp för att ha sex med henne eller hyra en kvinnas kropp för att hon ska fungera som livmoder till det barn man själv av olika anledningar inte kan föda. Debatten är laddad. En möjlighet för barnlösa att få egna biologiska barn, menar vissa. Ett utnyttjande av fattiga kvinnor, menar andra.

Cecilia Blomberg har tittat närmare på debatten och träffat Kajsa Ekis Ekman.

Hör också den amerikanska feministikonen och juridikprofessorn Cathrine MacKinnon som sedan 70-talet arbetat med frågor kring kön, sexualitet och brott. Från att haft porrindustrin som sitt främsta fokus arbetar hon idag med frågor kring sexuellt våld som vapen i krig. Hon är idag Internationella brottsdomstolen rådgivare i genusfrågor.

Kosmo har träffat Unity Dow författare till fyra romaner och den första kvinnliga domaren i Botswanas högsta domstol. Hennes böcker kretsar kring barns och kvinnors rättigheter. Hon skriver om fattigdom, tonårsvåldtäkter och aidsepidemin och om Botswanas vardagsliv.

Och så ger Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén en inblick i Mellanösterns skönhetsideal.

Mikael Timm har närmat sig fotografiet och den manliga blicken på kvinnokroppen.

Programledare är Anneli Dufva.

Kosmo lördag 16.03 med repris måndag 18.15

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".