Edwyn Collins. Foto: Heavenly Recordings

P3 Pop: Intervju med Edwyn Collins och 30-årsfest för Postcard Records

P3 måndag 11 oktober kl 21.03

Ikväll uppmärksammar P3 Pop en mytomspunnen, inflytelserik och stilbildande jubilar. Det är 30 år sedan skotska skivbolaget Postcard Records allra första singel, Orange Juices i dag klassiska låt ”Falling and laughing”, släpptes och det firas med en två timmar lång specialsändning.

Orange Juices frontman Edwyn Collins har nu spelat in sitt första album sedan sin jättehit ”A girl like you” från mitten av 1990-talet. P3 Pop sänder en exklusiv intervju med en av pophistoriens mest älskade sångare och massor med smakprov från det kommande albumet.

Nästan alla popintresserade har en relation till det skivbolag som startades av Alan Horne och Edwyn Collins från Orange Juice i Glasgow i slutet på 1970-talet och som släppte sin allra första singel för 30 år sedan. Trots en sparsmakad utgivning och trots sin undergroundposition lade Postcard Records grunden inte bara till indiepoppen som vi känt den sedan 1980-talet, utan också till den popestetik och "gör det själv-anda" som ligger bakom moderna band som The Drums och Girls eller svenska skivbolag som Sincerely Yours och Luxxury.

Postcard-panelen med Terry Ericsson, Kristofer Andersson och Anna Sågström spelar gamla favoritlåtar och pratar om hur arvet efter ett av pophistoriens mest inflytelserika bolag lever vidare i dag.

Programledare är Sara Martinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".