Stil: Terry Richardson – en snuskigt framgångsrik modefotograf

P1 fredag 8 oktober kl 10.03

Hur ser dagens modefotografi ut i en värld där tidningar inte längre har monopol på modebilder? Är det redan dags att placera dem på museum? STIL tar en titt på en av dagens mest framgångsrika modefotografer, Terry Richardson. En man som gått i bräschen för det porrigt provokativa inom modebilder.

Den 45-årige amerikanen Terry Richardsons bilder är lätta att känna igen. Dels genom sin tydliga fotografiska ”snap shot” stil i hårt blixtljus, men också för att de ofta är fyllda av mer eller mindre grova anspelningar på sex. Men i Terry Richardsons bilder finns också en stor portion humor.

Terry Richardson blev ökänd under 90-talet för sina sexuellt provokativa kampanjer för modemärket Sisley, som han fortsätter att arbeta för i samma stil. I den senaste höstkampanjen kan man se en bild av en kvinna som halvt avklädd ligger på golvet och tittar in i kameran medan hon spefullt slickar på en inlagd gurka.

Med åren har Terry blivit känd långt bortom modekretsar. Men så ser han ofta till att låta sig själv bli fotograferad tillsammans med alla som han fotograferar, inte sällan med ett stort leende och tummen upp. Han bloggar och twittrar och syns ofta på vimmelbilder.

Stil har också träffat Karolina Skande, en av de mest rutinerade och framgångsrika modebloggarna i Sverige. Hennes blogg kallas för Hotspot och har funnits i fem år. Mer eller mindre varje dag har hon publicerat en bild av sig själv. Hur har det påverkat hennes självkänsla?

Veckans gäst är Maria Ben Saad, lektor i modekommunikation vid Beckmans designhögskola i Stockholm.

Programledare: Susanne Ljung