Dokumentär: Försvinnandet - att leva med en person som är spårlöst borta

P1 söndag 17 oktober kl. 15.03, 23/10 kl. 20.03 och 1/11 kl. 00.03.

Torsdagen den 8 februari 2007 kommer 29-årige Lahcen till Sverige för att leva med sin fru Yasmin. Men hon står inte där i ankomsthallen som de har kommit överens om. Istället får Lahcen ett chockbesked: Yasmin har försvunnit vid tiotiden kvällen innan.

För Lahcen börjar ett helt nytt liv. Han är uppvuxen i Marocko och talar ingen svenska. Nu flyttar han in i Yasmins flickrum i Flemingsberg i södra Stockholm. Inväntar hennes återkomst och kämpar för att uppfylla deras gemensamma planer. Lahcen lär sig svenska, får ett jobb, skaffar en lägenhet och startar en kiosk.

I dag, tre och ett halvt år senare, är det fortfarande ingen som vet vad som har hänt Yasmin. Polisen har gjort en omfattande utredning, men utan resultat. Yasmin förblir spårlöst borta. Lahcen fortsätter sin väntan.

Den 17 september 2010 får han ett utvisningsbeslut i sin hand. Migrationsdomstolen anser att Lahcen saknar anknytning i Sverige. Fallet med den 19-åriga Yasmin som försvann på väg ner i tvättstugan har tidigare uppmärksammats både i tv och tidningar. Men nu träder Lahcen fram och berättar sin historia: om att bli lämnad kvar när ens närmaste försvinner spårlöst.

En dokumentär av Lovisa Lamm