Barnen: Jack Ahlenius räddade Tuva Neideman från att drunkna. Foto: Ylva Mårtens/Sveriges Radio

Barnen: Varför drunknar barnen?

P1 fredag 15 oktober kl. 11.03 samt 17/10. kl. 19.03

För två år sedan, den 18 augusti 2008, räddade Jack Tuva från att drunkna. Då var Tuva Neideman tre år och Jack Ahlenius åtta. Jack berättar hur han räddade Tuva:
- Tuva och jag och hunden Falken lekte och kastade pinnar i vattnet. Då knuffade Falken till Tuva så hon ramlade i. Jag satt kvar på bryggan och höll Tuva över vattnet tills hennes pappa kom och hoppade i. Tuva var ganska tung, för hon hade mycket kläder på sig.

Den vanligaste dödsorsaken bland barn i Sverige idag i åldrarna 1 till och med 6 år är drunkning. Den näst vanligaste dödsorsaken i vårt land i åldrarna 0 till och med 17 år är också drunkning. Sommaren 2010 var en svart sommar, därför har Barnen den här veckan rubriken "Varför drunknar barnen?"

Rapporten Varför drunkar barn? från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en studie över barn som drunknat i Sverige 1998 -2007 innehåller smärtsam statistik och analys, som bygger på polisutredningar och obduktionsprotokoll under de här åren. Barnens reporter Ylva Mårtens har också fått ta del av outhärdliga polisutredningar, polisutredningar från i somras.

Karin Brand är generalsekreterare för Svenska Livräddningssällskapet.
- Vi måste tala klartext. De vuxnas tillsyn brister, det är därför de små barnen som inte kan simma drunknar. Och när det gäller barn som är över 8 år och som är lite simkunniga då överskattar vi deras förmåga.
- Barn är kvicka och vi måste vara så otroligt alerta som föräldrar. Barn drunknar väldigt tyst. Det hörs ingenting. De faller i och sen är de borta

Ett program av Ylva Mårtens

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".