Kino: Jesper Ganslandt (mitten) regisserar Emelie Rosenqvist och John Axel Eriksson. Foto: Lisa Bergström.

Kino: Jesper Ganslandts film om Bergman som aldrig blev av - nu i radio

P1 fredag 15 oktober kl. 18.15 samt 17/10 16.03

Jesper Ganslandt hade en idé. Att filma boken "Regissören" av författaren Alexander Ahndoril. Filmprojektet blev aldrig verklighet, men Kino har låtit Jesper realisera några av scenerna ur manuset som aldrig blev film. Jesper Ganslandt berättar om filmen som dog och spelar själv Ingmar Bergman som ringer hem till mor och far (spelade av Inga och Lasse Sarri) i Robert Barkmans reportage.

Vad händer egentligen med de döda filmidéerna, arkiveras dom någonstans? Nina Asarnoj letar manusspöken i Filminstitutets källare och berättar om filmskaparen Per Åhlins tre aldrig förverkligade idéer till animerade långfilmer, som tillsammans kostat honom 12 år av hans arbetsliv.

1972 Spelade Jerry Lewis in "The Day the Clown Cried" i Stockholm och Paris. Stora delar av den svenska skådespelarstyrkan medverkade. Förväntningarna var höga, men så hände något. Filmen har aldrig visats och Jerry Lewis vägrar prata om den. Hör Mago (Max Goldstein), som gjorde kostymerna, om vad som gick galet i produktionen.

Dessutom berättar Hannes Holm och Peter Dalle om en film som faktiskt blivit av: bioaktuella "Himlen är oskyldigt blå".

Programledare: Roger Wilson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".