Jimmie Åkesson. Copyright: Sveriges Radio Blekinge

Debatt i Folke i P2: SD och synen på folkmusiken

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i folkdräkt i riksdagen och SD:s utspel om att strypa stöden till "osvensk" folkmusik skapar upprördhet i den svenska folkmusikvärlden.

Debatt med företrädare för SD och representanter för folkmusik- och danssverige i Folke i P2 söndag 17 oktober kl 19.00-20.00

Sverigedemokraterna vill stärka kulturarvet med en halv miljard, pengar som enligt SD:s Mattias Karlson bl a ska gå till hembygdsföreningar, folkdanslag, spelmanslag, Riksantikvarieämbetet och olika muséer. Samtidigt vill man minska bidragen till den regionala musik- och kulturverksamheten med 300 miljoner. I dagarna fick SD utslagsrösten i riksdagens kulturutskott.

Nu protesterar folkmusikens företrädare mot SD:s politik. Hembygdsrörelsen är på marsch, olika organisationer och musikinstitutioner förbereder debattartiklar och aktioner och Facebooksidan "Folkmusiker mot främlingsfientlighet" har startats. Men vad i kulturarvet är egentligen enbart svenskt? Hur ser SD på folkmusikområdet, och hur ska man få gehör bland utövare och publik för sin kulturpolitik?

I P2:s Folke debatterar folkmusikens Ale Möller, Per Moberg och Lotta Johansson med företrädare för SD. Programledare är Ulrika Gunnarsson och Per Gulbrandsen.

För mer info:
Per Gulbrandsen, producent
08-784 1572
0730-567 063

www.sr.se/p2/folke (http://www.sr.se/p2/folke)
Kajsa Hallhagen, pressinformatör P2
0708-538 407

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".