Kosmo: Jonathan Safran Foer. Foto: Marie Lundström/Sveriges Radio

Kosmo: Jonathan Safran Foer

P1 lördag 23 oktober kl. 16.03 med repris måndag 25 oktober 18.15

Kosmo har tema kött. Om vår vilja eller ovilja att stoppa det i oss, om när köttet tas ut ur djur och blir konst och om köttet som symbolen för liv och död.

Efter två uppskattade romaner ("Allt är upplyst" och "Extremt högt och otroligt nära") översatta till 36 språk gjorde Jonathan Safran Foer något ganska oväntat - han reste land och rike runt, intervjuade slaktare och bönder, forskade, läste statistik och skrev under tre års tid på en journalistisk debattbok om varför han valt att sluta äta kött. "Eating Animals" heter boken och har just kommit i pocket på engelska. Det var när han skulle få sitt första barn som han på allvar började fundera på vilken mat han själv åt. Var kom middagens kött ifrån? Hur hade djuret levt innan det skulle tuggas av hans fru och barn?
- Om tjugo år kommer vi inte att ställa frågan: ”varför äter du inte kött”, utan ”varför äter du kött”. På samma sätt som synen på rökning svängde så otroligt snabbt i USA, kommer vi att se på köttätandet som allt mer avvikande och allt mer tabu, säger Jonathan Safran Foer.

Trots att all fakta (och de är många!) är framtagna med journalistiska metoder kallar han boken en berättelse och fiktion.  Marie Lundström har varit i New York för att träffa författaren Jonathan Safran Foer.

Kosmo tittar också närmare på köttets historik inom konsten - från Damien Hirst och Peter Greenaway till köttets roll inom kokkonsten.

Hör också den brittiska konstnären Polly Morgan som har gjort sig ett namn genom att använda sig av uppstoppade djur i sin konst. Hedvig Weibull har mött Polly Morgan i London.

Programledare är Anneli Dufva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".