Sveriges Radios Romanpris söker lyssnarjury

Sveriges Radios Romanpris delas nästa år ut för 18:e gången. Nu söker redaktionen den lyssnarjury som ska läsa de nominerade romanerna, diskutera dem i radio, välja pristagare och sedan också medverka i den direktsända Romanprisgalan.
 Att hitta precis vilka sju personer som ska få vara med är alltid lika spännande, säger kulturradions Elin Claeson.

Sex svenska romaner ur 2010 års utgivning kommer att nomineras av nomineringsjuryn som består av litteraturkritiker. Men sedan är det upp till lyssnarjuryn att bestämma vem som får priset på 30 000 kronor.

Mellan 15 oktober och 15 november tar Kulturradion emot ansökningar från lyssnare som vill vara med i juryn. Kulturradions Elin Claeson har varit med i arbetet med Romanpriset under flera år.

Brukar ni få många ansökningar?
– Vi skulle nog kunna skapa flera parallella jurygrupper om vi ville – så många intressanta, roliga och kloka människor som läser romaner och lyssnar på P1 finns det runt om i landet, säger Elin Claeson. 

Hur gör man om man vill söka till lyssnarjuryn?
– Man skriver ett brev till Romanprisets redaktion och berättar om sig själv, om några böcker man nyss läst och vad man tyckte om dem, men också varför man vill vara med i juryn förstås.

All information om Sveriges Radios Romanpris finns på www.sverigesradio.se/p1/romanpriset  

Ansökningar skickas till Romanpriset, Kulturredaktionen, Sveriges Radio, 105 10 Stockholm eller till romanpriset@sr.se

För mer information, vänligen kontakta:

Elin Claeson, gruppchef Kulturradion
elin.claeson@sr.se  
076-876 18 02

Eva Sahlin, pressinformatör P1
eva.sahlin@sr.se  
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".