Banderoll från fångupproret 1970. Foto: SVT Bild

P3 Dokumentär om fångupproret 1970

P3 söndag 24 oktober kl 18.03

För nästan exakt 40 år sedan, den 22 oktober 1970 slutar fångarna på Österåker att äta. Det är en protest mot arbetstvånget, rastgårdarnas utformning och mot att en gemensamhetslokal har gjorts om till isoleringsavdelning. Redan dagen därpå ansluter sig fångarna på Hall till hungerstrejken. Fängelse efter fängelse sluter upp och när kvinnorna på Hinseberg efter tre dagar beslutar sig för att sympatistrejka går fångarnas uppror inte längre att stoppa.

Samtidigt pågår en febril aktivitet utanför fängelsemurarna. På Riksförbundet för kriminalvårdens humaniserings, KRUM:s, kansli arbetar aktivister dygnet runt med att samordna aktiviteterna mellan fångarna. KRUM har också ett nära samarbete med journalister på Ekot och får via Sveriges Radio ut sin information. Den massmediala bevakningen är enorm och når långt över Sveriges gränser.

Samverkan mellan den radikala 68-generationen, de som kom att kallas teoretikerna och fångarna, är ett möte mellan två samhällsskikt som saknar motstycke i historien och resulterar i att 2600 fångar över hela landet till slut hungerstrejkar.

En hårt pressad kriminalvårdsstyrelse tvingas, efter sex dygn, till förhandlingsbordet och svensk kriminalvård kommer att förändras i grunden. Myndigheten inleder en serie överläggningar med fångarna. Det är första gången i historien som fångarna själva får komma till tals om utformningen av den vård de är satta under.

Producent: Emma Janke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".