Kropp & Själ – Livet efter fetmaoperationen

P1 tisdag 19 oktober kl 10.03 med repris natten mot torsdag 00.03 och söndag kl 07.03

Tiny Borén har ett ärr som löper från bröstkorgen ner över magen. Det är 20 år sedan hon gjorde sin gastric bypass operation, som då var ett relativt ovanligt och ifrågasatt ingrepp.

Idag är det andra tongångar. De senaste åren har köerna till magsäcksoperationerna blivit längre och allt fler kliniker utför ingreppet. Forskare och kirurger vittnar alla om fördelarna. Det är inte bara den bästa bantningsmetoden utan verkar också ha andra gynnsamma effekter mot till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes.

Men för den opererade väntar ett liv fyllt av restriktioner och krav på fullkomlig karaktärsfasthet. En magsäcksopererad person kan aldrig mer äta ett skrovmål, det är pytteportioner med bara helt nyttig mat som gäller. Äter man för mycket eller fel kan man få obehagliga biverkningar med svettningar, illamående, yrsel och hjärtklappning. Det gäller att ta sina vitaminer livet ut, för en biverkan är kronisk vitaminbrist, och alkohol får man högst smutta på då den går rakt ut i blodet.

Kropp & Själ diskuterar vad vi hittills vet om den så omhuldade bantningsmetoden. Gäster i programmet är bland andra Ingmar Näslund som opererat överviktiga patienter i 30 års tid och Ewa-Maj Rasmusson från Överviktigas riksförbund.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista