Dokumentär: Med minnen av ett krig

P1 söndag 7 november kl.  15.03 samt 13/11 kl. 20 03 och 22/11 kl. 00.03 

Tre berättelser om hur andra världskriget kom att påverka några enskilda människors liv.  

Alma har ett fotoalbum hon gärna bläddrar i. Där finns en för många helt okänd historia. Till hennes lilla by vid Torne träsk kom ett gäng unga norska frihetskämpar som byggde en bas för sina operationer in i Norge. Alma minns hur hemligt allt var- och spännade. Och hon minns också de tyska soldater som deserterade och gömdes av byborna.

Ivan och Majken träffades i Jokkmokk 1943. Han var rysk krigsfånge som kommit över gränsen från ett tyskt läger. De blev förälskade.  När han återvände hem lovade han att skriva. Men det kom aldrig några brev. Majken trodde att han stupat, och först många, många år senare fick hon veta sanningen.

Den sista berättelsen utspelar sig i Ukraina. Under ett besök där blir radioproducenten Gunilla Bresky bjuden på ett bröllop. Brudens mamma är väldigt angelägen att få träffa henne.  Hon vill berätta sin historia för en svensk journalist. På sin dödsbädd har kvinnans mor avslöjat för henne att hennes pappa är en känd svensk, som modern räddat ur ett sovjetiskt fångläger.

En dokumentär av Gunilla Bresky.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista