Lapplandsjägaren Sten Losenborg. Foto: Privat

P3 Dokumentär: Andra världskriget - tysktågen, neutraliteten och Nordkalotten

P3 söndag 31 oktober kl 18.03

Vid Andra världskrigets utbrott 1939 förklarade sig Sverige neutralt. Men efter mindre än ett år rullade svenska tåg fulla med tyska soldater över svenskt territorium. Permittenttrafiken, som den kom att kallas, var bara en i raden av eftergifter som Sverige gjorde till Aldolf Hitlers Tyskland.

Bruno Manz var en tysk korpral som färdades genom Sverige till norra östfronten i Finland. Som andra tysktåg från Norge så stannde Brunos tåg i Krokom i Jämtland. Där stod den då 15-åriga Birgitta Granberg och bytte choklad mot cigaretter med tyska soldater genom tågfönsterna. När vapenstilleståndet inträdde i Finland 1944 hamnade Bruno Manz i Björnfjell i Norge, 40 meter från lapplandsjägaren Sten Losenborg som vaktade den svenska gränsen.

Dessa tre personers vägar korsades för 70 år sedan, utan att de möttes. Nu sammanlänkas deras röster och historier i denna dokumentär, med historiska tillbakablickar av Lars Gyllenhaal och kommentarer av Staffan Thorsell och Maria-Pia Boëthius.

Andra världskriget mellan 1939 och 1945 krävde 60 miljoner människors liv.

Producent: Carl-Magnus Helgegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".